Kozmetika

08 Dec, 2008

Kosa bez volumena

— Autor malla @ 01:08

Svaka žena bi volela gustu i bujnu kosu - a više od 60 odsto žena ubeđeno je da ima previše retku kosu i tanku dlaku. Bez obzira na to ubeđenje, tek jedna četvrtina od tih 60 odsto zaista ima retku kosu i tanku dlaku. Da li ste i vi među njima? Evo načina da to proverite: uzmite jednu vlas svoje kose i stavite je na papir koji je u kontrastu s bojom vaše kose. Ako dlaka deluje prozirno i jedva da može da se primeti, stvarno je tanka. Postoji i drugi način provere, ako vam je kosa dovoljno duga da je vežete u konjski rep: izmerite širinu svoje kose vezane u rep, i to pri samom temenu - ako je prečnik manji od pet centimetara, u pravu ste, vaša kosa je tanka i retka.

Šta sad? Ono što je od pomoći jeste da upotrebljavate kvalitetne šampone za retku kosu. Oni ne mogu da vam dlaku zaista učine prirodno debljom; deluju tako što razdvajaju vlasi. Neki dodaci iz ovih šampona (recimo, ekstrakt koprive) pobrinuće se da se dlačice na površinskom sloju kose - inače veoma sitne i skoro nevidljive - nakostreše i tako stvore efekat veće bujnosti kose. Ovi sastojci za negu i regeneraciju zastupljeni su u malim dozama, pošto bi prevelika količina samo opteretila kosu.

Postoji jedan problem sa šamponima za retku kosu, a to je što negativno utiču na sjaj kose (zbog one nakostrešenosti ne može da se reflektuje svetlost). Rešenje za ovaj problem je da koristite šampone s aloe verom ili pantenolom - oni idu duboko u koren kose i hidriraju je. Ako želite da ojačate vlasi kose, tu pomažu aminokiseline i proteini žitarica, zbog svoje sličnosti s keratinom; ti sastojci će obložiti dlaku i učiniti je debljom i otpornijom. Ukoliko šampon sadrži ekstrakt mandarine i zelenog čaja, ti sastojci će zatvoriti pore na koži glave, pa će dlake biti nakostrešene, a vaša kosa će delovati bujnije i neće imati mat izgled.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me