Kozmetika

10 Nov, 2008

Kako se negovati na -5?

— Autor malla @ 02:29

Zima svakako spada u jedno od najgorih perioda u toku godine po vašu kožu lica i tela i kosu. Hladnoća nepovoljno utiče na površinski sloj kože kome je neophodna posebna nega u zimskim mesecima. Koža na hladonoći puca i izuzetno je osetvlja, pa makar imali i najotporniju kožu na svetu. Postoje brojne hranljive kreme koje će koži pružiti neophodnu negu u zimskim mesecima i preparati za hidrataciju koji će sprečiti isušivanje i pucanje površinskog sloja kože. Ista je situacija sa kosom. Onoliko koliko joj pažnje posvećujete leti, kada je jaki UV zraci oštećuju, isto tako je potrebno negovati je i zimi, pogotovu što ste primorani da glavu štitte kapama, šubarama ili šeširima koji kosu lome i čine je slabijom. Nije isključeno da ukoliko imate osetljiviju kožu glave, usled konstantnog znojenja pod kapom, pa onda sušenja kad kapu skinete, dobijete i perut uzrokovanu potparivanjem kože glave. Osim toga, vetar koji je česta pojava u novembru i decembru isušuje kosu i čini je krtom. Takođe, mnoge žene imaju problema sa usnama u hladnim danima koje su jedan od najosetljivijih delova lica i koje, ukoliko ih ne pazite, mogu prouzrokovati prave male noćne more počev od sušenja, pucanja, lišaja, groznica i sl. Nekoliko korisnih saveta kako se negovati i biti lep i svež, čak i na temperaturi u minusu, pročitajte u članku koji smo pripremili.

Kako zaštiti lice?

Nega na -5Ono što je svakako najvažnije i čemu treba posvetiti najviše pažnje zbog konstantne izloženosti vetru i hladnoći jeste - lice. Vaše lice na niskim temperaturama prosto vapi za negom i zaštitom. Činjenica je da od UV zraka u letnjim mesecima, za kožu lica ne postoji ništa gore, ali hladan vazduh itekako isušuje i nepovoljno utiče na izgled kože. U zavisnosti od tipa vaše kože, konsultujući se sa dermatologom ili kozmetičarem, izaberite hranljivu kremu koja će vas štiti u zimskim danima. Kreme na bazi meda i mleka, badema i sličnih hranljivih sastojaka su idealne za održavanje prirodnog tonusa, hranjenje kože i kreiranje zaštitnog filma. Važi i za devojke koje svakodnevno koriste tečni puder koji pruža određenu zaštitu, neophodan je svakodnevni tretman i utrljavanje neke od hranljivih krema nakon umivanja i čišćenja. Hidratacija u zimskim danima je takođe važna, ali dovoljno je ujutro nakon umivanja naneti standardnu hidrandntu kremu koju koristite. Pola sata nakon izlaganja hladnoći na lice nanesite hranljivu kremu i lice će biti zaštićeno. Na tržištu postoji i veliki izbor kvalitetnih hranljivih maski poznatih proizvođača koje toplo preporučujemo.

 

Kako zaštiti kosu?

Nega na -5U zimskim mesecima kosa je izložena brojnim nepovoljnim uticajima koji je oštećujuju i čine neprivlačnom. Nošenje kapa, šubara ili bilo kakve zaštite u zimskim danima se odnosi na vašu glavu, ali ne i na kosu. Kosa se pod kapom lomi, oštećuje se vlas, a koža glave znoji usled toplote. Kape su neophodne kako ne bismo zaradili upalu sinusa ili ušiju, ali samim tim, posebnu negu moramo posvetiti kosi. Balsami, regeneratori i šamponi protiv peruti više nisu dovoljni. Kosu moramo zaštiti od nepovoljnih uticaja hranljivom maskom, koja će slično u slučaju lica, formirati određenu zaštitu same vlasi. Na tržištu postoji veliki izbor raznih pakovanja i maski, koje u kombinaciji sa već standardnom negom koju koristite, mogu u potpunosti zaštiti vašu kosu od nepovoljnih uticaja zimskih čarolija poput vetra, snega, kapi i sl. Izbegavajte feniranje kose, jer je ono posebno štetno u hladnim danima. Kada fenirate kosu i nakon toga je izložite ledenom vazduhu ili vetru, vlas ćete učiniti krtom i lomljivom, pa će vam i najobičnije češljanje prilično oštetiti dlaku i krajeve.

Kako zaštiti usne?

Nega na -5Ukoliko imate osetljive usne koje se i na temperaturama u plusu isušuju i pucaju, već standardna kozmetika koju primenjujete je neki “lim balm”, krema ili mast za usne. I to je dobro. Devojke koje svakodnevno koriste ruževe donekle svoje usne štite od nepovoljnih uticaja vetra i hladnog vazduha, ali da bi usne zadržale prirodnu mekoću i zdrav izgled, jako je bitno da im posvetite malo nege. Dovoljno je ujutro i uveče namazati ih hranljivom kremom za usne kojih danas ima dosta na tržištu, i pre samog izlaganja hladnoći. Naše usne su vlažne i samim tim velikim procentom izloženije nepovoljnim uticajima zimskog vazduha od bilo kog dela našeg tela. Posebno u slučajevima kada se jave virusi koji u vidu groznice izbijaju na usnama. Prava je noćna mora boriti se sa hladnoćom i virusnim herpesom na usnama, ali ukoliko usne svakodnevno negujete smanjujete rizik od neželjenih pojava tog tipa. Postoji veliki broj masti koje se koriste kada se pojavi groznica na usnama i izuzetno su delotvorne.

Zima je svakako period u toku godine kada negodujemo na vremenske prilike. Dosta smo sputani i spoljašnjim temperaturama i količinom odeće koju moramo nositi, ali to nikako ne znači da svoje lice i telo smemo zapustiti u zimskom periodu. Lice, kosa i usne su najizloženije, pa smo se stoga najviše orijentisali na negu tih delova tela, ali nega u vidu pravilne ishrane i unutrašnjeg balansa je takođe izuzetno bitna. Izbegavajte zimske masne gurmanluke i hiperkalorične poslastice koliko god možete jer je ishrana jedan od najvažnijih faktora našeg zdravlja i lepote. Što više tečnosti i to one nezaslađene i oslobođene od bilo kakavih aditiva i veštačkih materija, iako je u zimskim danima naša potreba za tečnošću značajno manja u odnosu na letnji period. Hidratacija tela i lica plus svakodnevna hranljiva krema ili mleko za telo su dovoljni da blistate i na minus pet.

 

 


Komentari

 1. dobra tema za hladne dane koji dolaze!

  Autor oliva — 12 Nov 2008, 09:25

 2. Super tama za zenske....:)..ce koristi...:)

  Autor Mlevena — 12 Nov 2008, 10:35

 3. great blog ty

  Autor buy vans online — 17 Avg 2011, 12:53

 4. great blog ty very much

  Autor buy vans online — 17 Avg 2011, 12:54


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me