Kozmetika

16 Nov, 2008

Izaberite zimski parfem

— Autor malla @ 17:11

Svako godišnje doba traži svoje parfeme, ali zima je u tome specifična: za prohladne šetnje traži sveže, jake note, za vruće žurke orijentalne začine.
Ako želite da se parfem dugo zadrži, izaberite onaj koji je bogat senzualnim baznim notama.

Fiksativi ili bazne note parfema pomažu da se mirisi vežu jedan za drugi. Oni čine da miris duže traje jer veoma sporo isparavaju. U ove bazne note spadaju zemljani i životinjski mirisi, začini, drveće i note kao što su mošus, ćilibar, vanila, sandalovina, mahovina... Dakle, pre nego što krenete u kupovinu, dobro razmislite šta vam treba.

Miris tela nije faktor
Bez obzira na to što mislite o svojim feromonima, osim ako ne jedete jako začinjenu hranu, miris tela ne utiče na miris parfema. Pa ipak, parfem uvek reaguje na hemikalije iz kože. Zato kada poprskate parfem na članak ruke, nemojte da očajavate ako vam se ne svidi miris. Potrebno je neko vreme da parfem ispari i da do izražaja dođe bazna nota.

Ambalaža je nebitna
Ambalaža je kod kupovine parfema nebitna, pa tako skupa bočica parfema ne garantuje dobru kombinaciju i postojanost mirisa. Ponekad obična toaletna vodica iz drogerije čini više za vaš mirisni potpis.

Ne mirišite čep
Parfem nikada ne isprobavajte tako što ćete pomirisati čep. Kada mirišete čep, osećate samo bazu, a „srce“ i „glava“ će vam ostati nepoznati. Morate da ga nanesete na kožu.

Ne mešajte
Dva parfema su dovoljna za migrenu, a kamoli više njih kad ih isprobavate na testeru ili mešate na koži. One koje ćete isprobati na koži suzite na tri do četiri najbolja s papira. Imajte na umu da su gornje note citrusa, voća i začina prvo što osetimo, ali nisu temelj parfema. Postoje sirovine kao što su jasmin, ruža i gardenija koje su teže i njihov miris nastupa kasnije. Ako želite da znate koji je parfem za vas, nosite ga ceo dan, a tek onda odlučite koji ćete da kupite.

Pravilno nanošenje
Nećete zgnječiti dragocene molekule mirisa ako utrljate parfem, niti ćete intenzivirati parfem ako ga nanesete na vrat. Ako zaista želite da vam parfem traje - poprskajte ga po kosi.

Držite ih na hladnom
Od baze parfema zavisi i njegova dugovečnost, na primer citrusni parfemi hemijski su nestabilniji, pa ne traju koliko i mošusi. Pravi parfem bi trebalo da traje nekoliko godina, a kako biste mu produžili život, držite ga na hladnom mestu, recimo u frižideru, ili skrivenog od vlage i sunca. Kupatilo je najgore mesto za parfem.

Ženski mirisi - pet najboljih
-Dolce & Gabbana - Light Blue
Light Blue se temelji na mirisima agruma. S njima stapa note frezije, jasmina i mošusa.
-Estée Lauder - White Linen
Miris za sva godišnja doba oduševiće ljubitelje baršunastih cvetnih mirisa. Note uključuju grejp, mandarinu, malinu, krušku, ljiljan, frezije, kardamom, crvene tulipane, gardenije, jasmin...
-Gucci by Gucci
Vrlo ženstveni miris. Meke note ružinih latica i svežina voćnih tonova daju diskretnu razigranost. Reč je o klasičnom parfemu s modernim elementima.
-Kai Perfume Oil
Glavne note su gardenija, jasmin, tuberoza i ljiljan.
-Lancôme - Mille & Une Roses
Sadrži note ruže, ambera, vanile i mošusa.

Korisno je znati...

- Svaki parfem ima tri mirisne note, gornju, srednju i donju. Prva ispari najbrže, srednja se razvija malo kasnije, a baza je ta čiji je miris najjači.
- Miris češće nanosite ako imate bledu i suvu kožu, jer brže vetri. Masna koža duže zadržava parfem.
- Nemojte da probate više od dva parfema u toku jednog dana, jer nećete moći da se odlučite ni za jedan. Dovoljno je samo da ga poprskate, nemojte da ga utrljavate. Sačekajte deset minuta, da bazna nota dođe do izražaja.
- Očekujte da parfem traje tri godine od datuma utisnutog na bočici. Nikada ne izlažite bočicu parfema visokim temperaturama. 


Komentari

  1. obozavam parfeme i nosim ih po raspolozenju. super je blog, hvala za savete!!!

    Autor oliva — 20 Nov 2008, 13:26


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me